Welk glutenvrijbrood is het lekkerste?

Op de diverse fora komt deze vraag vaak voorbij: wat is nu het lekkerste glutenvrij brood? Waar koop je het of kan je het beter zelf bakken? Voor de eerste #wijbloggenglutenvrij van dit jaar buigen ook alle glutenvrije bloggers van Nederland zich over deze vraag!

Zelf bakken of kopen?

Gluten zijn de eiwitten in graansoorten (welke precies lees je hier allemaal op de allergenenpagina!) en zorgen voor de elasticiteit in brood. En in het geval van coeliakie of een glutensensitiviteit voor een hoop ellende in je buik. Wil je alsnog genieten van je dagelijkse boterham, dan zal je dus op zoek moeten gaan naar een glutenvrije variant.

Glutenvrij brood kopen

Toen ik net begon met mijn glutenvrije dieet kocht ik nog wel eens het Genius brood bij de AH. Het bleef goed in de broodtrommel en ook als tosti wanneer het wat ouder werd ook goed te eten. Maar, ik bleef klacht houden na het eten van dit brood… Later leerde ik dat ik allergisch ben voor mais, wat nagenoeg dezelfde klachten geeft als het eten van gluten (minus de beschadiging aan je darmwand). Tijd om dus op zoek te gaan naar glutenvrij brood wat gluten, lactose en maisvrij is!

Inmiddels eet ik zo nu en dan het vruchtenbrood van Mam’s (online en via de Sligro te koop), het desembrood van YAM (online te koop + bij de Jumbo) of het IamGlutenfree brood via de glutenvrijemarkt.com. De laatste is gemaakt van glutenvrij tarwezetmeel (wat inhoudt dat het onder de norm zit) en moet je thuis nog even in 8 minuten afbakken. Voor de andere broodsoorten geldt dat ik ze eigenlijk bij aankoop altijd gelijk in plakjes snijd en per portie invries. Daarnaast eet ik het brood eigenlijk alleen als ik thuis ben, getoast is namelijk vaak het lekkerste! In plaats van de vertrouwde “snelle boterham voor onderweg” eet ik tegenwoordig als lunch ook graag iets warms, kliekjes van de vorige dag of een lekkere maaltijdsalade. Mijn lievelingsrecepten hiervan vind je op deze lunchpagina.

Zelf glutenvrij brood bakken

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf je eigen brood te bakken. Er zijn vele meelsoorten op de markt waarmee je naar hartenlust kan experimenteren. Hier moet ik echter kleur bekennen: ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd.. Gelukkig delen de andere bloggers hun succesverhalen en tips ook vandaag voor je, dus kijk zeker even onder aan dit artikel voor alle links!
Eerder maakte ik in de categorie “brood” wel deze lekkere varianten: een echte Paleo Paasstol, een noten-zadenbrood wat mij aan Roggebrood deed denken en voor alle droog geworden broodrestjes is dit recept voor broodpudding echt een aanrader. Zo hoef je nooit iets weg te gooien!

Heb jij tips?

Weet jij nog lekkere broodsoorten die gluten, lactose en vooral ook maisvrij zijn? Ik zou ze graag van je horen! En heb jij tips voor lezers? Laat ze vooral hieronder achter!

Lees ook de andere blogs van deze maand:

storiesofacoeliac.nl
ikbenglutenvrij.nl
boeddhamumglutenfree.blogspot.nl
koosglutenloos.nl
deglutenvrijeman.nl
doemijglutenvrij.nl
glutenvrijreizen.blogspot.com
Glutenvrije mama

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *