Top 5 ingrediënten om te vermijden in huidverzorging

Waarom is het zo belangrijk om op de ingrediënten te letten;

Het kan enorm lastig zijn om tussen het oneindige aanbod aan huidverzorgingsproducten kwalitatieve en werkzame producten te vinden. Het heeft mij persoonlijk heel wat jaren gekost om de werking van de huid en huidverzorgingsbranche beter te begrijpen. Ik ben de huidverzorgingsbranche beter gaan doorzien en laat me niet meer gek maken dat een 10 stappen plan of veel verschillende serums noodzakelijk is voor een gezonde stralende huid. Juist door het gebruik van verkeerde of teveel huidproducten kun je je natuurlijke huid barrière en zelfs je lever en hormonen enorm verstoren. Het grootste deel van een mooie gezonde huid komt nog altijd van binnenuit door goede voeding, beweging en een happy mind. Onze huid is een orgaan dat ons laat zien hoe het er met de voor ons onzichtbare organen er aan toe gaat, maar neemt ook een groot deel wat je op je huid smeert op. Enorm belangrijk dus dat producten die je op je huid smeert je lichaam goed doen.

Ingrediënten in je huidverzorging die je beter kunt vermijden:

1. Alcohol denat, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol

Deze soorten alcohol worden vaak toegevoegd om het product langer houdbaar te maken maar het kan je huid enorm uitdrogen en je huid barrière schaden. Als dit ingrediënt echt als laatste op de ingrediëntenlijst staat bij bijvoorbeeld een gezichtsreiniger kan ik het nog wel eens door de vingers zien omdat het maar enkele seconde op je huid ligt. Maar als je een gevoelige huid hebt ben voorzichtig en vermijdt deze alcohol vormen het liefste.

(Cetyl alcohol en cetearyl alcohol zijn overigens alcoholen die prima zijn voor de huid. Dit zijn vet alcoholen die goed worden verdragen.)

2. Parfum

Dit ingrediënt kom je vaak tegen in producten. Het is een van de grootste allergie veroorzakers in huidverzorgingsproducten. Vooral synthetische parfum is erg irriterend. Een etherische olie wordt soms ook als parfum beschreven, dan zie je onderaan op de lijst een sterretje staan met bijvoorbeeld limonene en linalool. Een etherische olie kan ook allergieën veroorzaken maar wordt vaak beter verdragen door de natuurlijke afkomst. In kleine percentages is dit prima voor de huid.

3. Hormoon verstorende stoffen

De lijst van hormoon verstorende stoffen wordt langer en langer. Vooral in zonnebrand wordt hier veel gebruik van gemaakt. De zonnefilters die verstorend werken zijn onder andere; oxybenzone, avobenzone, octinoxate, ethylhexyl salicylate en PABA. Ook van het conserveermiddelen zoals phenoxyethanol, disodium EDTA en parabenen is bewezen dat het hormoon verstorend werkt. Deze stoffen worden vaak toegevoegd aan producten die je bij de drogist kan kopen.

4. Comodogene en te zware oliën

Ook al ben ik een grote voorstander van het gebruik van natuurlijke oliën voor de huid in de vorm van een olie reiniger en serums. Er zijn enkele oliën die de talgklieren kunnen verstoppen en huidproblemen kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn; kokosolie, cacaoboter en tarwekiemolie.

5. Te sterke tensiden

Te sterken tensiden in je reiniger zoals bijvoorbeeld sodium laureth sulfate (SLS) en lauryl sulfate zorgen ervoor dat je gezichtshuid té sterk gereinigd waardoor je huid talg kan gaan over produceren om dit te compenseren. Dikke no go dus.

 

 

Ben ook zeker niet te streng voor jezelf. Zo let ik in de basis erop dat mijn producten van hoge kwaliteit zijn en zonder teveel ingrediënten met ontelbare chemische namen. Als ik een product in mijn hand heb met een lijst van 50 ingrediënten, en waarvan ik de helft niet begrijp wat de ingrediënten zijn zet ik het snel terug.

Probeer uit wat voor jouw huid, we zijn allemaal uniek dus het is een kwestie van uitproberen om te zien wat jij fijn vindt. Ben je er ook van bewust dat het woord: natuurlijk, niet beschermd is en iedereen dit woord dus op zijn product mag zetten. Natuurlijk op een verpakking betekent echt niets. Een slecht product met 1% natuurlijke en werkzame stof kan zich ook ‘natuurlijk’ noemen.

Websites die een uitleg geven van wat de ingrediënten zijn kunnen ook enorm helpen. Zo krijg je een beter gevoel en begrip van vaak terugkomende ingrediënten. Een voorbeeld van een website die je hierbij helpt is incidecoder.com

Liefs Elza

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *