Suppletie bij prikkelbare darm

Suppletie bij een prikkelbare darm? als orthomoleculair voedingsspecialist krijg ik heel veel vragen over prikkelbaar darm syndroom of verteringsproblemen in het algemeen. Ook zeker suppletie voor verteringsproblemen is een vraag die vaak terug komt tijdens de consulten.

Wat is een prikkelbaar darm syndroom?

Een prikkelbaar darm syndroom is een chronische darmaandoening waarbij vervelende klachten zoals constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel of krampen voorkomen. Een prikkelbaar darm syndroom wordt ook wel spastische darm genoemd. Meer weten over een prikkelbaar darm syndroom?

Suppletie bij een prikkelbare darm

Een prikkelbaar darm syndroom heeft vaak een dieper liggende oorzaak. Het is belangrijk om deze diepe onderliggende oorzaak te achterhalen en vervolgens een juist behandelplan op te stellen. Toch zijn er een 3 tal supplementen die over het algemeen bij dragen aan het verlichten of zelfs verhelpen van een prikkelbaar darm syndroom.

L-glutamine

L-glutamine bevind zich in de darmwand. Wanneer er ontstekingen ontstaan in het lichaam (bijvoorbeeld door chronische stress of een slecht voedingspatroon) haalt het lichaam L-glutamine uit de darmwand om deze ontstekingen te bestrijden. Bij chronische stress wordt er te veel L-glutamine uit de darmwand gehaald, waardoor de kwaliteit van het darmslijmvlies achteruit gaat. Dit veroorzaakt klachten gerelateerd aan PDS.

dosering: 1 theelepel per dag opgelost in water

Cerevisia

Voor gezonde darmen is het belangrijk dat er voldoende pre- en probiotica wordt geconsumeerd. Prebiotica halen we voornamelijk uit groente en fruit. Probiotica halen we uit gefermenteerde voeding. Hedendaags eten we bijna geen gefermenteerde voeding meer. Doordat er te weinig probiotica wordt geconsumeerd kunnen PDS gerelateerde klachten ontstaan. Daarom kan een probiotica supplement belangrijk zijn.

Cerevisia is een probiotica ontwikkeld door trenker. Deze probiotica is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van klachten gerelateerd aan het prikkelbaar darmsyndroom.

Doordat  cerevisia de giststam Saccharomyces cerevisiae bevat hecht het zich niet aan de darmwand. Zo kan deze probiotica zijn werk doen op de plek waar hij moet zijn.

Dosering: 1x daags (het liefst voor het slapen gaan)

Lafti L10

In onze darmen leven miljarden bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën. Door stress (te weinig L-glutamine) of te weinig probiotica, kunnen de goede bacteriën moeilijk overleven en krijgen slechte bacteriën de overhand. Lafti L10 bevat een specifieke stam van bacteriën: Lactobacillus helveticus Lafti® L10, Lafti L10 bevat inuline en 10 miljard cellen van Lactobacillus helveticus Lafti ®L10 (vroeger Lactobacillus acidophilus genoemd), een specifieke stam bacteriën. Lafti L10 kan ons helpen de darm bacteriën weer in balans te brengen.

Dosering: 1x daags (het liefst voor het slapen gaan)

Deze supplementen zijn ook in een handig pakket verkrijgbaar.

Ik hoop dat deze blog jou een beetje heeft kunnen helpen bij jouw zoektocht.

Liefs,

Jolijn

orthomoleculair voedingsspecialist

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *