Sulfiet allergie

Wat is sulfiet?

Sulfieten zijn zouten die van nature voorkomen in zgn. looksoorten zoals knoflook en uien. Sulfieten worden gebruikt om het verkleuren van bijv. vleeswaren tegen te gaan en producten beter te conserveren. Daarnaast wordt het bij het maken van wijn gebruikt om de fermentatie en oxidatie tegen te gaan.
De reactie op sulfiet komt o.a. voor bij mensen met astma. Een reactie kan mild zijn, maar ook heel heftig. Hierbij valt te denken aan een anafylactische schok, een astma aanval, hartkloppingen en netelroos. Snel medisch handelen is hierbij van groot belang.

Sulfiet overgevoeligheid is geen allergie, maar valt wel onder de 14 hoofdallergenen. Dit houdt in dat, het of een veel voorkomende overgevoeligheid is en/of de reacties hierop zeer ernstig zijn. Voedselfabrikanten en toeleveranciers van voeding zijn hierdoor wettelijk verplicht sulfiet te vermelden op hun producten.

Waar zit sulfiet in?

Wie een fles wijn bestudeerd ziet het direct erop staan: Bevat sulfiet. Maar wist je dat mosselen en gedroogd fruit, ook een hoog sulfietgehalten hebben? Daarnaast komt het als conserveringsmiddel erg veel voor in verschillende producten. Zo is het veelal toegevoegd aan gedroogde / geconfijte groente en fruit conserven, versproducten die langer houdbaar moeten blijven (vleeswaren, kant en klaarmaaltijden, sauzen en jam etc etc.), aardappelproducten en dranken zoals whisky, rum en brandy. Ook wordt het als bleekmiddel gebruikt bij suiker en vis.

Benamingen en E-nummers van sulfiet:

 • Conserveermiddel
 • E-nummer 150 b
 • E-nummer 150 d
 • E-nummer 163
 • E-nummers 220-228
 • Sulfiet
 • SO2
 • Zwaveldioxide
 • Zwaveligzuur
 • Groentes die van nature sulfiet bevatten: knoflook, ui, prei en daslook.

Kruisreacties sulfiet overgevoeligheid.

Sulfiet geeft geen allergische reactie in het lichaam waarbij het immuunsysteem reageert. Hierdoor kan je niet direct spreken van een kruisallergie. Wel kan een zelfde overgevoeligheid voorkomen bij zgn. NSAID’s. Dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen (niet-steroïde anti-inflammatoire drugs) zoals aspirine, ibuprofen en diclofenac.

Sulfiet vervangen

Voor het conserveren van producten zal gekeken moeten worden naar alternatieven producten. Uiteraard heeft het de voorkeur (dag)verse producten eten en serveren.
Om suiker te vervangen zijn er diverse andere natuurlijke varianten.
Breng gerechten op smaak met verse kruiden en gedroogde specerijen waar geen sulfiet of knoflook, ui, prei en daslook aan is toegevoegd.

Testen op een sulfiet overgevoeligheid

Aangezien sulfiet geen allergie is maar een overgevoeligheid, maakt het lichaam geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Een overgevoeligheid voor sulfiet is dan ook alleen door een voedselprovocatietest aan te tonen. Hierbij nuttigt men onder begeleiding van een arts sulfiet om te testen of hier een reactie op komt. Indien dit het geval is zal men sulfiet uit het dieet moeten schrappen. Wel is het mogelijk (met name bij kinderen) om over een sulfiet overgevoeligheid heen te groeien.

 

4 replies on “Sulfiet allergie

 • Janneke Zantingh

  Ik ben gevoelig met name voor de E223 en moet de E nummers 220 tm 228 zoveel mogelijk vermijden.
  Mag ik dan ook geen uien en knoflook eten, ook niet als ik het ga bakken?

  Beantwoorden
 • Nina

  Je zult het moeten proberen, dames. Ik heb ook een sulfiet intolerantie maar ui en knoflook kan ik gewoon eten zo lang het vers is. Dus zodra het in poedervorm als kruid is toegevoegd (aan bv bouillon) heb ik er last van. Echter, dit is voor iedereen anders dus denk dat je het gewoon een keertje moet uitproberen.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *