Oxymel – wat is het en een recept

Heb je wel eens van een Oxymel gehoord?

Naast dat je kruiden in alcohol kan inleggen (tinctuur) of in olie (mazeraat) kun je ook een kruiden extract maken van appelazijn en honing. Deze eeuwenoude manier van een kruiden extract maken wordt gemaakt als men liever geen alcohol neemt, voor kinderen of men lekkere kruidenextracten graag toevoegt aan voeding zoals een salade dressing.

Wat is een oxymel precies?

Een oxymel is een kruiden extract gemaakt van appelazijn en honing. Je kunt iedere plant waarvan je een extract zou willen maken hierin inleggen. Zoals verse kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn en salie. Gedroogde kruiden kunnen hiervoor ook worden gebruikt maar de verse kruiden hebben vaak net een beter resultaat en meer werkzame stoffen door de versheid. Bloemen en wortels van planten kunnen ook worden ingelegd (zoals zouthout, gember of geelwortel). Ook maakt men in de traditionele kruidengeneeskunde vaak een oxymel met knoflook of uien. Deze oxymel die ook wel fire oxymel wordt genoemd bevat vaak ook cayenne en scherpe pepers om het immuunsysteem in de winter te boosten.

Waarvoor wordt een oxymel gebruikt?

Vanaf oudsher wordt een oxymel gebruikt om ziektes en kwalen te verhelpen zoals hoesten, pijnlijke keel, verteringsproblemen, buikpijn, slapeloosheid, en noem maar op. Voor zo goed als iedere kwaal (zolang het niet een hardnekkige ziekte is zoals kanker) is er wel een kruid wat je lichaam ondersteunt en op een natuurlijke manier je van je klacht afhelpt. Wij zijn de natuur dus waarom meteen naar synthetische middelen grijpen als planten je op een natuurlijke manier kan helpen.

Je kunt een oxymel oplossen in water en zo opdrinken of toevoegen als basis voor een basis voor een salade dressing ( + mosterd en een paar lepels biologische olijfolie). Het geeft net dat extra zoete twist aan je salade en zit vol met extra goodies uit de planten). Ook kan je een oxymel gebruiken om te marineren, in een cocktail en eigenlijk alles waar je een klein beetje zoet en zuur aan toe wil voegen. Een echte aanvulling in je keukenkastje trust me.

Oxymel recept:

Een oxymel is super makkelijk te maken, lang houdbaar en op zoveel manieren te gebruiken. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven en lekkere combinaties maken. Ook erg leuk om als cadeau aan andere te geven. Homemade en handmade

Benodigdheden:
  • Een schone (wek) pot met deksel, die goed afgesloten kan worden
Ingrediënten:
  • 170 gram honing
  • 120 ml appelazijn
  • Kruiden die je graag wil gebruiken
Hoe te bereiden:
  1. Begin met het opwarmen van de appelazijn. Laat het niet koken maar het licht opwarmen zorgt ervoor dat de honing er beter in kan oplossen.
  2. In de schone gesteriliseerde (wek)pot voeg je de honing toe en de kruiden. Zoveel dat het goed vermengt kan worden met de honing. Enkele voorbeelden van kruiden die je goed voor een oxymel kan gebruiken zijn: rozemarijn, tijm, oregano, salie, kamille, gember, knoflook. De lijst gaat nog wel even door. Ieder kruid heeft zijn eigen unieke geneeskracht dus je kunt op zoek naar wat jij specifiek nodig hebt (en wat je voor handen hebt natuurlijk)
  3. Voeg de warme appelazijn toe aan de glazen pot met honing en kruiden. Mix het geheel goed en als het is afgekoeld doe je de pot dicht. Voor 2 weken op een plek in de keuken laten staan waar je er af en toe even naar kan kijken. Alle kruiden moeten namelijk in goed vermengd blijven om schimmel te voorkomen. Na de 2 weken kan je het in de koelkast zetten en tot een jaar gebruiken. Maar geloof me je zult hem al eerder op hebben 😊

Heb je al vaker een oxymel gemaakt? Ik ben heel benieuwd naar jullie kruiden combinaties.

Liefs Elza

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *