Wat is ontstekingsremmende voeding? Ontstekingen in het lichaam zijn de onderliggende oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen. Bij ontstekingen komen vrije radicalen vrij, die weefsels aantasten. Voordat we het gaan hebben over ontstekingsremmende voeding, is het belangrijk om te begrijpen hoe ontstekingen ontstaan.
Oorzaken van ontstekingen:
- stress
- voedingsstress door bijvoorbeeld verkeerde voeding
- overgewicht
- te weinig bewegen
- voedselallergie
- te weinig slaap
- een disbalans in de darmen
- slechte spijvertering
- gifstoffen
- infecties
- vitamine en mineralen tekorten
Wanneer we puur naar voeding kijken, dan kunnen onstekingen de volgende oorzaken hebben:
- een tekort aan vezels
- een tekort aan omega 3
- een tekort aan vitamine, mineralen en fytonutriënten
- consumptie van te veel eiwitten
- te weinig groente en fruit in ons voedingspatroon
Welke voeding is ontstekingsremmende voeding
Bij het remmen van ontstekingen is het van belang om stress te verminderen. Dit doen we door in ons dagelijks leven bewust te ontstressen. Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die ontstekingen remmen:
- omega 3 vetzuren
- Extra vierge olijfolie (koud gebruik)
- anti-oxidanten vooral uit groente
- ui en knoflook (het liefst rauw)
- kruiden en specerijen zoals: kurkuma, gember, oregano, mosterdzaad, salie, tijm, koriander, rozemarijn, munt en bieslook.
Ontstekingsbevorderende voeding en factoren
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk voldoende ontstekingsremmende voeding te consumeren. Daarnaast is het ook van belang om de volgende ontstekingsbevorderende factoren te vermijden:
- geraffineerde suikers
- een te veel aan verzadigd vet
- een te veel aan linozuur zoals in zonnebloemolie en brood
- gluten, vooral aanwezig in tarwe
- meer eten dan de spijsvertering aan kan (lees hier meer over het verbeteren van de spijsvertering)
- koolzuurhoudend water
- Stress/voedingsstress