Wat is een noten allergie

Noten zijn 1 van de 14 hoofdallergenen. Dit houdt in dat voedselfabrikanten en toeleveranciers van voeding wettelijk verplicht zijn dit te vermelden op hun verpakkingen of menu specificaties. Deze wetgeving in eind 2014 in het leven geroepen om de voedselveiligheid te verhogen en dat is maar goed ook! Een notenallergie kan namelijk levensbedreigend zijn!

Wat zijn noten?

Noten zijn de zaden van steenvruchten en een van de sterkste allergenen die wij kennen. Het eiwit dat in de noten zit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Omdat het afweersysteem op specifieke eiwitten uit de voeding reageert is de hoeveelheid allergeen dat een reactie kan veroorzaken erg laag (ca. 1 mg).

Wat zijn kenmerken van een notenallergie?

Mensen met een notenallergie kunnen ernstige reacties krijgen na het eten van noten. Dit is vaak al binnen slechts enkele minuten tot uren. Waar sommige “slechts” kleine blaasjes of jeuk krijgen, kan het voor andere dodelijk zijn. Het eiwit in noten kan een reactie geven aan de luchtwegen, hart- en bloedvaten en zelfs een anafylactische reactie geven. Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk.
Vaak zijn mensen voor meerdere soorten noten allergisch, het kan echter ook voorkomen dat men op slechts enkele noten reageert.

Kan je over een noten allergie heen groeien?

Bij sommige allergieën zoals koemelk of eieren is het mogelijk dat kleine kinderen hier nog overheen groeien, in het geval van noten is dit helaas niet zo. Daarnaast kan het voorkomen dat mensen met een noten allergie ook een pinda allergie hebben. Ondanks dat deze “botanisch” niet aan elkaar verwant zijn (pinda’s zijn peulvruchten) komen er kruisallergieën voor.

Waar kunnen noten allemaal in zitten?

Vanwege de Europese Wetgeving is het tegenwoordig makkelijker noten te herkennen op producten. Maar, vaak zitten noten in allerlei verschillende, alledaagse producten verstopt. Denk hierbij aan vegetarische vleesvervangers, sausen en dressings, ontbijtkoek, rijstmix, Oosterse gerechten, koekjes etc. etc.

Op onze allergenenpagina lees je overzichtelijk alle verschillende benamingen voor noten en hoe je deze kan herkennen op verpakkingen!

Testen op notenallergie

Via de huisarts kun je laten testen of je een noten allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *