Natuurlijke huidverzorgingsroutine met huidolie voor een gezonde huid

Van reguliere naar natuurlijke huidverzorging

Huidverzorging is een onderwerp waar ik mij sinds jonge leeftijd al heel erg veel mee bezig houd. Ik begon ook al vroeg met het smeren van veel verschillende producten. Ontelbaar veel merken heb ik geprobeerd en iedere keer leek het na een tijdje weer nét niet goed genoeg of was er weer een ander serum waarvan men zei dat die ook perse in een goede huidroutine hoort. Ik deed vrolijk mee omdat ik deze informatie van huidexperts gelijk aanzag als de waarheid. Maar op een gegeven moment begon ik me toch af te vragen of we al die verschillende producten waarvan ik de ingrediëntenlijst niet echt kon lezen en begrijpen wel echt nodig had en of het niet natuurlijker en simpeler kon. Een gezonde en duurzame leefstijl gaat verder dan alleen voeding en stond recht tegenover wat ik allemaal op mijn gezicht smeerde. Waarvan ik jaren geloofde dat natuurlijke huidverzorging niet goed genoeg was, veel belangrijke werkstoffen zou missen en zelf formuleren niet ‘schoon’ genoeg was begon ik dit anders te zien. Samenwerken met de ingrediënten uit planten en beter begrijpen wat ze echt doen voor onze huid. Na mijn studie kruidengeneeskunde ben ik dus ook een studie gaan volgen om zelf veilig natuurlijke huidproducten te kunnen formuleren.

Het is nu niet zo dat mijn huid er altijd zonder droge plekjes of onzuiverheden vanaf komt. Maar dat is oké, we moeten ook niet vergeten dat ons huid een levend orgaan is die ons laat zien hoe het er van binnenuit met ons aan toe gaat. Als we van binnenuit niet gezond zijn weerspiegelt dit zich altijd wel op een manier naar buiten toe. Alleen maar focussen op een mooie huid heeft dus weinig zin als we daarbij op andere vlakken in ons leven zoals mentaal, fysiek, sociaal of emotioneel niet goed voor ons zelf zorgen.  Als ons lichaam en geest gezond en happy zijn en alles goed zijn werk doet kan een simpele routine onze huid gezond en stralend houden.

Voordelen van oliën voor onze huid

Het gebruiken van oliën en plantaardige boters (vaste oliën) op de huid heeft vele voordelen. Oliën worden gemaakt van verse zaden en pitten. Natuurlijke oliën beschermen de huid en het lichaam voor invloeden van buitenaf zoals bij weeromstandigheden. Daarnaast zorgt een huidolie er ook mede voor dat onze huid soepel blijft. Natuurlijke huid oliën bevatten hoge kwaliteit werkstoffen die goed door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Natuurlijke ingrediënten afkomstig uit planten kunnen contact maken met ons lichaam in een taal die beiden begrijpen en kunnen worden opgenomen. Als we naar geschiedenis kijken van het toepassen van oliën kunnen we zien dat ze eeuwen geleden al gebruik maakte van oliën. Zoals sesamolie (ayurveda), arganolie (marokko), sheaboter (afrika) en olijfolie.

Hoe gebruik je huid oliën in een huidroutine?

Een huid olie is gemakkelijk in een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine toe te passen. Bijvoorbeeld als gezichtsreiniger, gezichtscrème op basis van olie, gezichtsserum en body butter. Hierin kunnen de producten ook afgestemd worden op jou eigen huidtype en wensen.

Welke olie past bij mijn huidtype?

De verschillende huidtype worden op veel verschillende manieren opgedeeld. In dit blog gaan we uit van een (zeer) droge, normale, vettige en onzuivere/gevoelige huid.

Olie reiniger

Een olie reiniger wordt vaak als eerste stap in onze gezichtsreinigingsroutine gebruikt. Hier ga ik in een andere blog nog een keer uitgebreid op in. De onderstaande aanbevolen oliën zijn beschreven per huidtype. De meeste oliën kunnen op zichzelf gebruikt worden maar ook met 1 of 2 andere gemixt worden.

-Droge huid: olijf, amandel, sesam, avocado olie –> olie hoog in enkelvoudig onverzadigd vet

-Zeer droge huid: papaya zaad olie, shea olie, macadamia olie –> olie hoog in oliezuur (oleic acid) en verzadigd vet zoals palmitinezuur (palmitic acid)

-Normale huid: cranberry zaad olie, abrikozen olie, argan olie, jojoba olie –> oliën met gebalanceerde oliezuur en linolzuur (linoleic acid)

-Vettige huid: framboos, kiwi zaad, camelia, jojoba, castor, hazelnoot olie –>oliën rijk aan omega 3 en 6 kunnen helpen de huid te kalmeren

-Onzuivere/gevoelige huid: druivenpitolie, watermeloenzaad, komkommer en borage olie –> oliën rijk aan omega 6 linolzuur kunnen een onzuivere huid helpen herstellen, omega 6 kan diep in de huidlaag doordringen en helpt de huidcellen vernieuwen. De onzuivere huid heeft vaak een tekort/disbalans aan omega 6 linolzuur.

 

Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben gehad! Heb je vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar info@saltandseed.nl.

Liefs,

Elza

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *