Natuurlijke huidverzorging – tips bij aankoop

Natuurlijke huidverzorging 

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat een vrouw zo ongeveer 515 chemicaliën per dag op haar huid smeert. Ja zoveel! dat vonden wij ook even schrikken. We proberen er allemaal zo op te letten om zo gezond mogelijk te eten en bespoten groente en fruit zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe zit het met onze huidverzorging, hoe goed letten we daarop?

Waar op te letten als je huidverzorging koopt

Onze huid is ons grootste orgaan, onze beschermer en immuunsysteem versterker. Bijna alles dat we op onze huid smeren wordt opgenomen en komt in ons lichaam terecht. Veel merken proberen ons wijs te maken dat het allemaal wel meevalt en er bijna geen van deze chemische ingrediënten door onze huid worden opgenomen. Maar als we even logisch nadenken, waar gaan al deze ingrediënten heen als we ze op onze huid smeren? We proberen je niet bang, maar juist bewust te maken, dat het belangrijk is voor onze (huid) gezondheid om goed op te letten wat je koopt en uit wat voor ingrediënten het huid product bestaat.

Lees de labels. ‘Natuurlijk’ betekent niet perse ‘natuurlijk’.

Alle merken proberen hun producten zo goed mogelijk aan te prijzen. Het woord: natuurlijk, is geen beschermde naam dus iedere fabrikant die 1% natuurlijk ingrediënt toevoegt kan met koeienletters op de verpakking zetten dat het een natuurlijk product is. Zo worden we allemaal voor de gek gehouden als we er niet op letten.

Probeer bepaalde groepen ingrediënten te vermijden:

  • Paraffine: een reststof uit de chemische industrie uit de productie van plastic en benzine. Paraffine zorgt ervoor dat het zelf herstellend vermogen van de huid verzwakt en vocht moeilijker de huid bereikt.
  • Microplastic: laat het voor zich spreken dat je geen plastic op je huid wil smeren.  Er zijn zoveel verschillende benamingen voor deze stoffen. Op internet vind je uitgebreide lijsten, een paar veel voorkomende benamingen zijn: polyethylene (PE), polyethylene terephthalate (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA).
  • Parabenen, aluminiumchloride en triclosan: Dit zijn hormoon verstorende stoffen dat bij langdurig gebruik ook kan zorgen voor andere problemen zoals stoornissen van het immuunsysteem en vruchtbaarheidsproblemen
  • Parfum: de belangrijkste allergie veroorzaker. Erg gevoelig voor zon en reageert snel met de huid. Vaak is het chemisch gemaakt en kan ook je hormonen uit balans brengen.

Natuurlijke huidverzorging check

Dit is een klein deel van wat ik geleerd heb door natuurlijke huidverzorging en kruidengeneeskunde te studeren. Iedere dag weer smeren we dezelfde producten meerdere malen op ons gezicht/lichaam. Best belangrijk dus dat deze producten gezond voor jou zijn. We zijn gewend om problemen en oplossingen vaak bij voeding te zoeken maar de huid is net zo belangrijk en voeden we iedere dag opnieuw met huid producten.

Je kunt je huid producten zelf nakijken via www.ewg.org/skindeep of apps zoals Yuka. Deze tools kunnen je helpen bij het checken van je huidverzorging, maar vertrouw ze ook niet blindelings. Gebruik je gezond verstand en koop geen producten waarvan de ingrediëntenlijst extreem lang en vol met onbegrijpelijke ingrediënten staan. Tip voor als je geen goede producten kan vinden in het normale schap loop eens naar het kind/babyverzorging schap. Hier vind ik regelmatig mildere huidverzorging. Daarnaast kun je ook eens kijken of er bij jou in de omgeving niet een lokaal bedrijf zit die huidverzorging maakt en verkoopt.

Als je na deze tips vragen hebt en twijfelt over bepaalde producten mag je altijd een email sturen naar info@saltandseed.nl

Liefs,
Elza

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *