• Alles
  • Getest
  • Gezondheid
  • Nieuws
  • Recepten
  • Tussendoor
  • Voedselallergie
Artemisia annua – de helende werking en hoe te gebruiken

Artemisia annua – eenjarige bijvoet – zomeralsem De eerste keer dat ik aanraking kwam met deze plant was een aantal weken geleden toen ik begon te werken bij een bedrijf waar ze planten medicijnen maken. Juist doordat ik mee mocht helpen met het oogsten en verwerken van deze plant leerde ik de heilkracht van deze […]

Oxymel – wat is het en een recept

Heb je wel eens van een Oxymel gehoord? Naast dat je kruiden in alcohol kan inleggen (tinctuur) of in olie (mazeraat) kun je ook een kruiden extract maken van appelazijn en honing. Deze eeuwenoude manier van een kruiden extract maken wordt gemaakt als men liever geen alcohol neemt, voor kinderen of men lekkere kruidenextracten graag […]

Natuurlijke huidverzorging – tips bij aankoop

Bijna alles dat we op onze huid smeren wordt opgenomen en komt in ons lichaam terecht. Wij vertellen je waarom het zo belangrijk is om goed op de ingrediënten van natuurlijke huidverzorging te letten en welke ingrediënten je beter kunt vermijden.

Hoe beïnvloedt stress jouw hormonen – deel 1

In deel 1 gaat het vooral over wat stress inhoudt. Het is voor jezelf belangrijk om eerst te bepalen waarvan je stress krijgt. In deel 2 ga ik er verder op in hoe de stress die je ervaart je hormonen beïnvloedt. Wat is stress Om beter te begrijpen welke invloed stress heeft op onze hormonen […]

Salt and Seed; het nieuwste merk

Laten we ons eens even voorstellen; Salt&Seed. Salt&Seed is een van de nieuwste merken op hetmeisjemetdevoedselallergie.nl. Maar Salt&Seed is niet zomaar een merk. Ik (jolijn), heb dit merk samen met mijn lieve vriendin Elza opgericht. Het heeft ons ongeveer 8 maanden gekost om alles goed op te zetten en ik zou jullie er graag wat […]

Hormonen in balans 6 tips

Hormonen in balans, een hormoon disbalans komt steeds vaker voor. Wij vrouwen hebben een erg ingewikkeld hormonaal systeem dat zich door de cyclus heen steeds veranderd. Hormonen bepalen onze energie levels, onze gemoedstoestand, ons hongergevoel en zo kun je nog even doorgaan. “Ken je de Chai latte van Salt&Seed al? Aan deze Chai latte mix […]

Welke voedingssupplementen heb ik nodig? 3 essentiële dagelijkse supplementen

Welke voedingssupplementen heb ik nodig? Een vraag die vaak voorbij komt tijdens consulten en via Instagram. Als voedingsspecialist kan ik er een paar aanraden. Een goede multi vitamine, B12, Omega 3 en L-glutamine. Hieronder leg ik uit waarom. Inhoud van dit blog: Dagelijkse vitamine supplementen, waarom? Welke dagelijkse voedingssupplementen raad ik aan? Dagelijkse vitamine supplementen, […]

Calcium tekort; uitleg en symptomen

Symptomen van een calcium tekort? De volgende symptomen komen voor bij een calcium tekort tintelingen in handen, voeten en mond. Het gevoel dat handen en voeten “slapen” onwillekeurige spiersamentrekkingen strottenhoofdkramp; hierdoor word inademen even moeizaam hartritme stoornis Lees hier waarom het verstandig is om voor een multivitamine te kiezen Calcium is een mineraal dat onmisbaar […]

Suppletie bij prikkelbare darm

Suppletie bij een prikkelbare darm? als orthomoleculair voedingsspecialist krijg ik heel veel vragen over prikkelbaar darm syndroom of verteringsproblemen in het algemeen. Ook zeker suppletie voor verteringsproblemen is een vraag die vaak terug komt tijdens de consulten. Wat is een prikkelbaar darm syndroom? Een prikkelbaar darm syndroom is een chronische darmaandoening waarbij vervelende klachten zoals […]

Wat zijn de symptomen van een B12 tekort?

Symptomen van een B12 tekort zijn onder andere; bloedarmoede, chronische vermoeidheid, verminderde reflexen, haar uitval, menstuatie en zenuwbeschadigingen.  Dit zijn maar een paar symptomen van een B12 tekort. In dit artikel ga ik wat meer uitleggen over B12. Bijna iedereen heeft weleens van B12 gehoord. Ons lichaam kan B12 niet zelf aanmaken. Dit betekent dat […]

Vegan blauwe bessen muffin met witte chocolade

Deze vegan blauwe bessen muffins zijn glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers Voedingswaarden per glutenvrije muffin energie 203 kcal eiwit 3.5 g koolhydraten 26.5 g vet 8.8 g Recept informatie Bereidingstijd: 15 min Kooktijd: 25 min Type gerecht: Tussendoortje Aantal: 12 muffins Ingrediënten 260 gr. boekweitmeel 1 1/2 theelepel bakpoeder 1 theelepel zuiveringszout 150 gram […]

Ontstekingsremmende voeding

Wat is ontstekingsremmende voeding? Ontstekingen in het lichaam zijn de onderliggende oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen. Bij ontstekingen komen vrije radicalen vrij, die weefsels aantasten. Voordat we het  gaan hebben over ontstekingsremmende voeding, is het belangrijk om te begrijpen hoe ontstekingen ontstaan. Oorzaken van ontstekingen: stress voedingsstress door bijvoorbeeld verkeerde voeding overgewicht te weinig bewegen voedselallergie […]

Wat is Paleo?

Wat is paleo? De Paleo leefwijze (het gaat namelijk verder dan alleen een dieet) is gebaseerd op de manier waarop onze over overgrootouders (de oermens) leefde. Je kent misschien de verhalen wel: de mannen gingen op pad om te jagen en de vrouwen zochten kleine besjes en nootjes. Anno 2017 zit dit nog steeds in […]

Alle benamingen van koemelk

Om de voedselveiligheid te verhogen is er eind 2014 de Europese Allergenen Wetgeving van kracht geworden waarbij het wettelijk verplicht is om melk en lactose als allergeen op verpakkingen te vermelden. En dat is goed nieuws.. Waarom koemelk of lactosevrij? Voor de een is het een bewuste keuze om Vegan te eten of om bijvoorbeeld […]

Hoe kan je koemelk vervangen?

Als je net hebt gehoord dat je een koemelk eiwit allergie hebt, kan het beste even zoeken zijn naar welke producten je wel mag gebruiken. Want bij lactosevrije producten is er namelijk slechts het enzym lactase toegevoegd om de lactose af te breken maar de melkeiwitten zitten nog steeds in deze producten! Wat je wel […]

Alles over koemelk eiwit allergie

Vaak worden een lactose intolerantie en een koemelk (eiwit) allergie over een kam geschoren. Er zijn echter een groot aantal belangrijke verschillen! Hier vind je alles overzichtelijk op een rijtje. Wat is het verschil tussen lactose intolerantie en koemelk allergie? Alle dierlijke melk (dus niet alleen koemelk, maar ook melk van schapen en geiten!) bestaat […]

Benamingen van noten

Een notenallergie kan knap lastig zijn! En voor sommige ook levensgevaarlijk. Op de allergenenpagina over noten kan je hier meer over lezen. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle benamingen van noten. Noten moeten verplicht vermeld staan! Om de voedselveiligheid te verhogen is het sinds december 2014 […]

Welk glutenvrijbrood is het lekkerste?

Op de diverse fora komt deze vraag vaak voorbij: wat is nu het lekkerste glutenvrij brood? Waar koop je het of kan je het beter zelf bakken? Voor de eerste #wijbloggenglutenvrij van dit jaar buigen ook alle glutenvrije bloggers van Nederland zich over deze vraag! Zelf bakken of kopen? Gluten zijn de eiwitten in graansoorten […]

December glutenvrij: een digitale adventkalender

Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst, super leuk! Voor het vierde jaar op een rij hebben wij een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. En dan niet tot kerst, maar zelfs […]

Getest: 5 verschillende soorten kokosyoghurt

Fijn nieuws voor iedereen met een lactose intolerantie, koemelk allergie of een Vegan of Paleo leefwijze: er zijn inmiddels steeds meer plantaardige yoghurtsoorten op de markt! En vandaag testte wij maar liefst 5 verschillende soorten kokosyoghurt! Wat is kokosyoghurt? Kokosyoghurt is een “yoghurt” op basis van kokosmelk. Door het gebruik van zuivelvrije gisten wordt de […]

Lactose en koemelk vervangen

Aangezien 1 op de 7 Nederlanders last heeft van een lactose intolerantie en er een steeds groter groeiende groep mensen bijkomt met een Vegan of Paleo lifestyle, lijkt het wel alsof er bijna dagelijks nieuwe lactosevrije producten op de markt komen. Maar let op, er zijn een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden! […]

Hoe herken je lactose op verpakkingen?

Lactose is het melksuiker wat in alle dierlijke zuivelproducten voor komt. Wanneer je wordt geconfronteerd met een lactose intolerantie of kiest voor een veganistische of Paleo lifestyle kan het best zoeken zijn naar “melkvrije” producten. Je komt lactose / melk namelijk tegen in heel veel andere producten. Los van de bekende zuivelproducten zit het namelijk ook […]

Wat is coeliakie (seu-lia-kie)?

Coeliakie: het klinkt als een gerecht van een Aziatisch restaurant, maar het is iets heel anders: Je spreekt het uit als seu-li-a-kie en het is geen gerecht met sambal maar een auto-immuunziekte waar helaas geen medicijn tegen bestaat. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is een […]

Benamingen voor gluten

Gluten is een van de 14 hoofdallergenen wat inhoud dat een fabrikant of toeleverancier van voeding het wettelijk verplicht is dit op zijn product te vermelden. Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Hiermee ook in alle afgeleide producten zoals brood, pasta, bier en koek en gebak. Haver(mout) is van […]

Hoe kan je ei vervangen?

Ei vrij eten kan nogal een uitdaging zijn: het zit in zoveel producten verwerkt! Met deze tips over hoe je ei herkent op verpakkingen en hoe je ei kan gaan vervangen, wordt het een (spreekwoordelijk) eitje.. Waar zit ei in? Eieren worden in heel veel verschillende producten verwerkt. Zo wordt het eiwit bijvoorbeeld gebruikt om […]

Hoe herken je soja op verpakkingen?

Lastig een soja allergie! Nog lastiger: het herkennen op verpakkingen. Soja is een van de 14 hoofdallergenen en zodoende zijn voedselfabrikanten wettelijk verplicht het te vermelden op verpakkingen. Onderstaand een handige lijst om soja te herkennen en te vervangen! Lees ook onze allergenen pagina met alle kenmerken van een soja allergie. Waar zit soja in? […]

Hoe herken je schaaldieren op verpakkingen?

Een allergie voor schaaldieren kan knap lastig zijn! En gevaarlijk (lees daar hier meer over). Erg belangrijk dus om te weten hoe je schaaldieren kan herkennen op verpakkingen. Onderstaand een overzicht van alle voorkomende benamingen van schaaldieren en tips voor het vervangen van schaaldieren als smaakmaker in je gerechten! Benamingen van schaaldieren: Fruits de mer […]

Het verschil tussen voeden en vullen

Oké dus wijsneus die ik ben, denk ik inmiddels aardig wat te weten over voeding. Ik heb de Hotelschool gedaan, werk als allergenencoach waarbij ik restaurants en particulieren train en studeer momenteel nog voor Orthomoleculair Voedingsdeskundige. Knappe Personal Trainer die mij nog wat kan uitleggen over voeden en vullen. Of niet? Haha, hoezo op dieet? […]

Hoe herken je mosterd op verpakkingen?

Een mosterdallergie kan knap lastig zijn! Wat mosterd is en mogelijke klachten bij een mosterdallergie kan je in dit artikel teruglezen. Erg belangrijk bij een allergie is het herkennen van het product op de verpakkingen. Ook fijn om te weten, hoe kan je het vervangen? Je leest het hier! Waar komt mosterd in voor? Mosterd […]

Wat is een voedselallergie?

De geschiedenis van eten De meeste van ons hebben het geluk meerdere malen per dag te eten. Naast het voeden van je lichaam heeft eten nog veel meer functies.  Wat denk je namelijk van de sociale functie. Je eigen verjaardag, Kerstmis of een Suikerfeest. Rondom eten zitten een hoop tradities. Wie wel eens een oud kasteel […]

Schelpdieren of weekdieren allergie

Wat zijn schelpdieren? Schelpdieren / weekdieren worden vaak in een adem genoemd met schaaldieren. Alhoewel 75% van de mensen voor beide allergisch is, zijn schelpdieren toch iets heel anders. Onder schelpdieren vallen oesters, mosselen en slakken. Het eiwit dat in schelpdieren zit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Omdat het afweersysteem […]

Wat is een schaaldieren allergie?

Wat zijn schaaldieren? Even een kleine biologieles: Schaaldieren zijn geleedpotige dieren met een uitwendig skelet (de zgn. schaal). Ze leven in water, hebben grote voelsprieten, ademen door kieuwen en zijn met wel duizenden soorten, van microscopisch klein tot groot. Veelal worden schaaldieren in een adem genoemd met schelpdieren. Alhoewel 75% van de mensen voor beide allergisch […]

Vis allergie

Wat is vis? Vissen zwemmen in de zee. Of in een rivier. Soms bij mensen thuis in een kom. Je hebt zoet water vissen en zout water vissen. Voor mensen met een vis allergie maakt het echter weinig verschil: Het eiwit dat in vis zit kan namelijk aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken […]

Sulfiet allergie

Wat is sulfiet? Sulfieten zijn zouten die van nature voorkomen in zgn. looksoorten zoals knoflook en uien. Sulfieten worden gebruikt om het verkleuren van bijv. vleeswaren tegen te gaan en producten beter te conserveren. Daarnaast wordt het bij het maken van wijn gebruikt om de fermentatie en oxidatie tegen te gaan. De reactie op sulfiet komt […]

Wat is een gluten intolerantie?

Wat zijn gluten? Gluten is een eiwit wat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer men spreekt over een allergie (of eigenlijk intolerantie) voor gluten zijn er 3 verdelingen te maken: Een tarweallergie: Hierbij krijgen mensen alleen klachten na het eten van tarwe. De overige graansoorten zoals spelt, kamut etc. verdragen zij […]

Pinda allergie

Wat zijn pinda’s? Een  veel gemaakte fout is het schalen van pinda’s onder “noten”, het zijn namelijk peulvruchten! Ze groeien ondergronds,  de dop van de pinda is de peul en de boontjes zijn de daadwerkelijke pinda’s. Vergelijk het maar met zijn broer: de doperwt. Het eiwit dat in de pinda zit kan aanleiding geven tot […]

Sesam allergie

Wat is sesam? Sesam (Sesamum indicum) komt van een plant. Meestal worden de zaadjes in zijn geheel gegeten, ook wordt er olie van gemaakt. Sesamzaadjes zijn rijk aan eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamine B en mineralen. De zaadjes worden vaak gebruikt als smaakmakers in gerechten, voornamelijk in de Oosterse keuken. Het eiwit dat in sesam zit […]

Selderij allergie

Wat is selderij? Selderij: voor sommige een heerlijke snack met wat pindakaas erop, voor andere een allergeen waar ze erg ziek van kunnen worden! Selderij is een groentesoort die deel uitmaakt van de schermbloemenfamilie en kent verschillende varianten: Bladselderij, Bleekselderij en Knolselderij. Alhoewel een selderij allergie in Nederland niet heel vaak voorkomt is het toch 1 […]

Wat is een mosterd allergie?

Wat is mosterd allergie? Mosterd kennen we allemaal als de gele saus bij een broodje worst. Toch vind je het ook terug in bijvoorbeeld azijn en chips. Het wordt gemaakt van mosterdzaden, die gemengd worden met azijn, water, suiker en zout. Ook worden er dikwijls kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper of mierikswortel, Alhoewel een […]

Wat is een lupine allergie?

Wat is Lupine? Lupine is een prachtige bloemsoort; er zijn wel 100 soorten van. De zaden van de blauwe bloem worden gebruikt om lupinemeel (ook wel bonenmeel) van te maken. De voedselindustrie gebruikt dit als goedkoop alternatief voor o.a. sojameel. Mogelijke klachten bij een lupine allergie Mensen met een lupine allergie kunnen ernstige reacties krijgen […]

Wat is een noten allergie

Noten zijn 1 van de 14 hoofdallergenen. Dit houdt in dat voedselfabrikanten en toeleveranciers van voeding wettelijk verplicht zijn dit te vermelden op hun verpakkingen of menu specificaties. Deze wetgeving in eind 2014 in het leven geroepen om de voedselveiligheid te verhogen en dat is maar goed ook! Een notenallergie kan namelijk levensbedreigend zijn! Wat […]

Wat is een lactose intolerantie?

Wat is lactose? Dierlijke melk (dus niet alleen koemelk, maar ook melk van schapen en geiten!) bevat een van nature aanwezig suiker, lactose genaamd. Deze bestaat uit glucose en galactose. Daarnaast bestaat melk uit water, vet, vitamines en mineralen en vele eiwitten. Deze eiwitten kunnen afzonderlijk allergische reacties veroorzaken. Klachten bij een lactose intolerantie In […]

Wat is een ei allergie?

Een allergie voor ei komt bij circa 2% van alle kleine kinderen en iets minder dan 1% van de volwassenen. Je kan er dus gelukkig overheen groeien! Wel eten steeds meer mensen “vegan” waarbij het eten van eieren vermeden wordt. Eieren zijn een dierlijk product en 1 van de 14 hoofdallergenen. Het bestaat uit eiwit […]

Sweet for my sweet: alles over suiker

Ken je dat liedje? Sweet for my sweet, sugar for my honey? Er wordt niet alleen over suiker gezongen, ook elke gezondheidsgoeroe heeft er een mening over suikervrij eten! Nu ben ik verre van een goeroe, eerder een fervent zoetekauw die graag haar feiten op een rijtje heeft! Lees je mee? Verslaafd aan suiker.. Dat […]