Artemisia annua – de helende werking en hoe te gebruiken

Artemisia annua – eenjarige bijvoet – zomeralsem

De eerste keer dat ik aanraking kwam met deze plant was een aantal weken geleden toen ik begon te werken bij een bedrijf waar ze planten medicijnen maken. Juist doordat ik mee mocht helpen met het oogsten en verwerken van deze plant leerde ik de heilkracht van deze bijzondere plant.

Heilkracht

Artemisia annua komt oorspronkelijk uit China en wordt daar al lange tijd gebruikt als geneeskrachtige plant in verschillende middelen. Deze helende plant is overgevlogen naar Europa en wordt hier ook meer en meer verbouwd en verwerkt in medicijnen. Het is namelijk een plant die in ons klimaat ook goed kan groeien. Er is al veel onderzoek gedaan naar de heilkracht van de eenjarige bijvoet. Zo bevat ze het unieke component artemisinine dat in veel farmaceutische malaria middelen wordt gebruikt ter voorkomen of genezen van malaria. De afgelopen maanden is ze erg onder de aandacht omdat ze ook goed blijkt te helpen bij het genezen van onze huidige pandemie ziekte en de nasleur hiervan.

artemisia-annua-kruidengeneeskunde-natuurlijkemiddelen-kruiden-alternatievegeneeskunde-planten  artemisia-annua-kruidengeneeskunde-natuurlijkemiddelen-kruiden-alternatievegeneeskunde-planten artemisia-annua-kruidengeneeskunde-natuurlijkemiddelen-kruiden-alternatievegeneeskunde-planten

Gezondheidsvoordelen

De eenjarige bijvoet – artemisia annua wordt al eeuwenlang als geneeskrachtige plant gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Ze werkt effectief tegen malaria en andere ernstige ziektes. De laatste studies laten ook zien dat ze veelbelovend effect laat zien bij diabetes, kanker en hiv-infectie. Naast de werkzame stof artemisinine bevat deze wonderplant honderden stoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid en een antibacteriële, antivirale en immuun stimulerende werking hebben en bijna geen bijwerkingen. De plant bevat ook een hele hoge waarde aan antioxidanten die het vermogen om vrije radicalen uit de bloedsomloop te verwijderen en helpt beschermen tegen ziektes. Ook wordt ze veelal ingezet bij allergieën, de ziekte van lyme, ontstekingen en tegen parasieten.

Ik zeg dit niet omdat ik dit alleen leer uit betrouwbare literatuur maar omdat ik dagelijks met dit soort planten mag werken en zelf ook producten maken. Men zegt niet voor niets dat er voor iedere ziekte op de wereld een plant is die ons kan helpen helen als we er voor open staan. Doe je research en probeer zelf uit wat werkt voor jou persoonlijke situatie. Wij zijn de natuur en wij de helende kracht van de natuur harder nodig dan andersom.

Op internet zijn veel boeken en literatuur te vinden over de geneeskrachtige en helende werking. Een boek dat ik aan kan bevelen:

Hoe te gebruiken:

Je kunt van het kruid een thee zetten. Persoonlijk vind ik het niet zo lekker omdat de smaak zeer sterk en bitter is. Als je toch graag een thee ervan drinkt zou ik het vermengen met andere kruiden of een lage dosis nemen zodat het beter smaakt. Een andere goede optie is het innemen van pillen of vermengen van poeder in bijvoorbeeld je ontbijt. Ook een paar druppels van een artemisia annua tinctuur innemen kan een goede optie zijn. Ik maak er persoonlijk ook graag een mazeraat van (olie met kruiden erin verwerkt) zodat ik hem op mijn huid kan smeren. Werkt super bij droge probleem plekjes. Een zalfje hiervan is helend en herstellend. Zo had ik zelf een tijd een tijd droge eczeem achtige plekken en die waren na een paar dagen smeren weg.

Verwerking in onze eigen producten:

In onze eigen webshop hebben we eigen geplukte en verwerkte artemisia annua toegevoegd in het salt&seed gezichtsmasker. Dit gezichtsmasker is een paar keer per jaar als special te koop in onze cadeau box.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *